post-thumb

Baixa un 12% el nombre d’aturats en l’àmbit de la logística a Girona

  • Són dades de l’Observatori de la Logística 2018 presentat per CIMALSA a la Cambra de Comerç de Girona, que també constata un altre increment del 12% en els preus dels lloguers de les naus del sector logístic

L’any 2017 el sector logístic comptava amb 1.059 aturats a les comarques de Girona, una dada que representa una disminució del 12% i que suposa el 9% del total dels 12.199 desocupats en transport i emmagatzematge a Catalunya,
on el descens de la taxa d’atur va ser d’un 11%. A més, l’any passat el nombre d’ocupats en el sector a les comarques gironines va augmentar un 5%, situant-se  en els 11.920 treballadors, el que suposa un 7% del total dels 162.822
ocupats en aquest sector que hi ha a Catalunya, on les dades també van augmentar un 5% respecte a l’any anterior.

Aquestes són algunes de les dades que s’han donat a conèixer durant la presentació de l’Observatori de la Logística 2018, amb indicadors destacats de les comarques gironines, que ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Cambra de Comerç de Girona, en un acte impulsat pel Cercle d’Infraestructures.

Durant la presentació, on el director general de l’empresa pública del Departament de Territori i Sostenibilitat, Enric Ticó, ha estat acompanyat pels presidents de la Fundació Cercle d’Infraestructures, Pere Macias, organitzador de l’acte; el de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadaler, amfitrió de l’esdeveniment; i el del Col·legi d’Enginyers, Camins i Ports de Girona, Robert Lluís, el responsable de l’empresa pública del Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat la signatura d’un conveni en els pròxims mesos amb l’Associació de Transports Girona, Asetrans, per a la construcció i gestió conjunta d’un Truck Center, un equipament on els transportistes puguin gaudir de serveis d’aparcament i formació, entre altres, a prop de l’autopista i en una ubicació encara pendent de concretar amb els municipis corresponents.

 

Destrucció de llocs de treball poc qualificats

Abans de donar pas a les dades de l’Observatori en el sector de la logística el director general de CIMALSA ha exposat que “es calcula que en un futur es poden destruir el 30% dels llocs de treball en logística, però, si és així, seran els llocs de treball menys qualificats. També es calcula que augmentarà la necessitat de nou llocs qualificats, fet que compensarà l’altra pèrdua”. Ticó també ha constatat “ les necessitats logístiques s’estan incrementant molt i pels contactes que estem tenint amb empreses interessades, ens fa pensar que en un any poden quedar completament ocupats els 3 centres logístics que gestionem a les comarques de Girona”. En concret, Ticó ha destacat que “al LOGIS Empordà podem passar del 25% actual d’ocupació al 100% en uns quants mesos”.

Així, el director general també ha comentat la disponibilitat de sòl a la Terminal Ferroviària de Vilamalla, i al Parc Aeroportuari de Girona, a la CIM la Selva. En canvi, l’àrea logística d’aquesta central està ocupada en la seva totalitat.
Finalment, en relació al conjunt de les infraestructures que CIMALSA gestiona a les comarques gironines, ha destacat el potencial de l’Estació d’Autobusos de Girona, amb més de 2.000.000 de passatgers anuals.

Augmenta el preu del m2 de lloguer de les naus Igualment, entre la resta de dades rellevants dels indicadors de competitivitat de l’Observatori de la Logística, Ticó ha destacat que a Girona hi ha mig milió de m2 destinats a la logística, que suposen el 7% del total de Catalunya, i ha exposat que el preu del lloguer de nau logística s’ha incrementat un 12% a Girona aquest 2017, pel que ha arribat a una mitjana de 3,5 €/m2/mes, un preu situat per darrera dels de Barcelona, però per davant dels de Tarragona i Lleida.

 

Més vehicles de combustibles alternatius

L’informe logístic també constata un creixement en el nombre de vehicles de combustibles alternatius a la demarcació. En concret, Girona compta amb 72 vehicles de mercaderies elèctrics, un 36% més que el període anterior; 8 de vehicles de mercaderies GNV i només 11 de vehicles de mercaderies GLP. Així mateix, compta amb 27 de les 361 estacions elèctriques que hi ha a Catalunya, un 17% més que el període anterior i que la situen en un 8% del total català.
Tot i això, de moment la ciutadania gironina només disposa d’una estació de Gas Natural i 18 estacions d’autogas o GLP, les mateixes que l’any 2016. L’Observatori de la Logística, que enguany arriba a la seva 13a edició, és un estudi encarregat per CIMALSA a l’Institut Cerdà i presenta les dades més rellevants del sector logístic relacionades amb l’economia catalana. Aquesta és la primera edició en la qual es presenten els resultats de manera territorialitzada i fora de la ciutat de Barcelona.